dilluns, 28 d’octubre del 2019

Transició d'octubre a novembre


La castanyada

Aquesta festivitat pròpia de Catalunya ve d'una antiga festa ritual funerària en què la gent pregava pel difunts i els feien ofrenes: aquesta gent es reunia en família al voltant de la taula per fer un àpat en honor als familiars que havien passat a una millor vida.

Resultado de imagen de campanas iglesia dibujo campanerosA la vegada que llegeixes això pensaràs 'molt bé, però i que hi tenen a veure els difunts amb les castanyes?'...Doncs bé, el dia de Tots Sants (1 de novembre) és el dia de pregar pels difunts com ja saps; antigament, per avisar l'arribada del dia els campanars de les esglésies no paraven de sonar. Aquestes campanes no sonaven per art màgia, sinó que aquesta tasca tan dura la duien a terme els campaners, els quals carregàven energies menjant castanyes: el fruit que més abundava en aquella època de l'any.

En aquella temps, senyores que venien un total de vuit castanyes en una paperina animàven a la compra tot dient: "Calentes i grosses, qui en vol, ara que fumen?". És per aquesta raó que la castanyera s'ha convertit en un símbol de la festivitat: una dona vella i humil que porta un mocador al cap i que es troba darrera d'un torrador de castanyes.
Resultado de imagen de la castanyada catalunya

Halloween


Quan sentim el mot 'halloween' ens venen el cap carrers plens de nens disfressats demanant caramels pel veïnat o una nit reclòs a casa veient pel·lícules de por una rere l'altra. En el que s'ha convertit aquesta festivitat no justifica el seu origen: la paraula 'Halloween' és l'abreviació de 'All Hallows Eve', que es tradueix com a 'vigília de Tots Sants'.

L'origen d'aquesta festa ve influït també per la cultura celta i la creença que tenia aquesta de que durant els dies de transició entre l'època de llum i de l'obscuritat, els difunts tornaven a la vida per demanar aliments i, si els humans no acceptaven les seues peticions, els primers els farien víctimes de malediccions; és d'aquesta creença que ve el conegut 'truck or treat' que es tradueix com 'truc o tracte'.

A més a més la gent, per evitar que els morts entressin a les cases, les decoraven amb tota mena d'objectes desagradables com ossos i calaveres per tal d'espantar-los. D'aquí s'origina el fet de decorar les cases en aquesta data.

La principal icona d'aquesta festivitat és la carbassa buida amb l'espelma, la qual serveix tant per a espantar els difunts, com per a recordar-los. Aquesta pràctica es va donar principalment a les comarques del Ripollès i d'Osona; també es donava la substitució de la carbassa per un nap, el qual es buidava de la mateixa manera que la primera.

Quina regna a Catalunya actualment?



Font:
https://www.plusfresc.cat/idees-plusfresc/per-que-celebrem-la-castanyada/
https://www.naciodigital.cat/noticia/118700/origens/comuns/tots/sants/castanyada/halloween

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada